Scientology viert een decennium van het belonen van verdedigers van religieuze vrijheid

Scientology viert een decennium van het belonen van verdedigers van religieuze vrijheid
Religieuze Vrijheid Awards 2023

Scientology Kerk Stichting voor de Verbetering van het Leven, Cultuur en Samenleving in Spanje hield de 10e jaarlijkse uitreiking van de Religieuze Vrijheidsprijzen

MADRID, SPANJE, 2 januari 2024 /EINPresswire.com/ — Op 15 december 2023 hield de Stichting ter Verbetering van Leven, Cultuur en Samenleving van de Scientology Kerk (Fundación MEJORA) de 10e jaarlijkse uitreiking van de Religieuze Vrijheid Awards. Het evenement bracht autoriteiten, academici, diplomaten uit Tsjechië en Bosni-Herzegovina en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties bijeen om drie deskundigen te eren voor hun “uitmuntende bijdrage aan de studie, analyse en het begrip van de juridische en sociale aspecten van godsdienstvrijheid”, zei Mercedes Murillo, adjunct-directeur-generaal voor godsdienstvrijheid bij het Spaanse ministerie van het voorzitterschap, in een boodschap die tijdens het evenement werd overhandigd.

Tijdens de prijsuitreiking werd ook aangekondigd dat er een boek komt met artikelen van de 30 winnaars van de Religious Freedom Awards van de afgelopen tien jaar. De publicatie is bedoeld om verschillende perspectieven op dit fundamentele mensenrecht te delen met als doel “het bewustzijn te vergroten” en een discussie op gang te brengen, legde organisator Iván Arjona uit, die Scientology vertegenwoordigt bij instellingen van de Europese Unie, de OVSE en instellingen van de Verenigde Naties.

Verschillende sprekers benadrukten het belang van de interreligieuze dialoog en gewetensvrijheid. “Interreligieuze dialoog wordt steeds belangrijker en noodzakelijker en… religie vormt op een bepaalde manier een belangrijk onderdeel van de samenleving,” zei Isabel Ayuso Puente, secretaris-generaal van Fundación MEJORA, verwijzend naar een morele code geschreven door Scientology oprichter L. Ron Hubbard die zich richt op gezond verstand waarden.

Inés Mazarrasa, directeur van de Spaanse overheidsstichting voor pluralisme en coëxistentie, kondigde de overheidsfinanciering voor het verzamelboek aan. “De verdediging van religieuze vrijheid” en “erkenning van religieuze diversiteit staan centraal in de missie van ons instituut”, zei ze, omdat “het actief verdedigen van rechten” de sleutel is tot “het behoud ervan” temidden van een “regressie”.

Toekenning van de 10e editie van de Religious Freedom Awards

De 2023 awards gingen naar drie onderzoekers die al lange tijd vrijheid van godsdienst vertegenwoordigen aan grote Spaanse universiteiten.

Prof. Igor Minteguía van de Universiteit van Baskenland ontving erkenning voor zijn decennialange werk op het gebied van gewetensbescherming voor minderheden. Hij sprak over “de verdediging van vrijheid en van hen die anders zijn, zelfs als ze [iemands] visie op de werkelijkheid niet delen of zelfs verwerpen.”

Prof. Francisca Pérez Madrid van de Universiteit van Barcelona benadrukte de voortdurende religieuze vervolging in verschillende landen die volgens haar een “lauwe” internationale reactie uitlokken. Pérez Madrid waarschuwde voor regeringen die religie en meningsuiting beperken om officiële ideologieën af te dwingen, en bekritiseerde trends zoals de “cancelcultuur” die “afwijkende stemmen het zwijgen opleggen”. Ze vond echter hoop in de groeiende interreligieuze samenwerking.

Prof. Mónica Cornejo Valle, een professor in de antropologie van religie aan de Complutense Universiteit van Madrid, legde uit hoe het bestuderen van de populaire religiositeit in Spanje aan het licht bracht dat “religieuze overtuigingen en praktijken” verkeerd worden behandeld. Dit inspireerde haar om in haar vakgebied “respect voor diversiteit” te promoten en “verschillen te de-dramatiseren”. Cornejo bekritiseerde het gebruik van denigrerende en discriminerende termen in de media als respectloos voor de vrijheid van godsdienst.

Alle drie de winnaars lijken het erover eens te zijn dat het omarmen van verschillen in wereldbeelden, door middel van begrip en een doordachte dialoog, essentieel is voor vreedzaam pluralisme. Of zoals Arjona het samenvatte: “niemand heeft het recht om wat je bent te vertrappen, te ondermijnen of te kleineren, omdat je een spiritueel wezen bent… en ik nodig je uit om in je dagelijkse leven… die grote behoefte van de mens in gedachten te houden om vrij en gelukkig te zijn met wat hij is.”

Scientology’s wereldwijde inspanningen voor mensenrechten

Met een toenemende wereldwijde belangstelling dankzij Scientology TV, zijn Scientology entiteiten, waaronder Fundación MEJORA en het European Office of Public Affairs and Human Rights al jaren actief betrokken bij de mensenrechten mechanismen van de Verenigde Naties door middel van evenementen, onderzoek en samenwerking op het gebied van belangenbehartiging.

Arjona benadrukte de consultatieve status van Scientology bij de Economische en Sociale Raad van de VN via haar Stichting MEJORA. Deze positie stelt hem in staat om officieel deel te nemen aan VN-debatten, conferenties en het delen van informatie om expertise aan te bieden aan beleidsmakers, diplomaten en andere mensenrechtenactivisten.

Scientology-gelieerde groepen hebben bijgedragen aan de mensenrechtenkwesties zoals mensenhandel, rechten van het kind, vrijheid van godsdienst, maar ook mensenrechten op het gebied van geestelijke gezondheid en meer. Zo was Mejora afgelopen maart nog medesponsor van een VN-evenement ter ere van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens met meer dan 30 sprekers.

Via haar sociale groepen voert Scientology vele humanitaire initiatieven uit, van anti-drugscampagnes tot rampenbestrijding en mensenrechteneducatie. De kerk runt ook de grootste niet-gouvernementele anti-drugsvoorlichtingscampagne met zo’n 200 miljoen boekjes die sinds de jaren ’80 in meer dan 190 landen zijn verspreid.

Scientology: nieuwsgierigheid en taal

Scientology blijft door de decennia heen een steeds groeiende nieuwsgierigheid opwekken, inclusief een toenemend aantal verzoeken tot samenwerking voor het bereiken van de gemeenschap. Een deel van de interesse en nieuwsgierigheid kan voortkomen uit de effectiviteit van Scientology ondanks barrières voor het oplossen van sociale situaties die ontstonden in het Amerika van de jaren 1950, waarin spiritualiteit, zelfverbetering en visies op een meer ethische samenleving werden gecombineerd. Sinds het begin van het leiderschap van David Miscavige en zijn wereldwijde standaardisatie van humanitaire programma’s, worden de doelen van L. Ron Hubbard bereikt op een nieuw niveau van ordes van grootte.

Academici dringen erop aan om de werkelijke aard en context waarin Scientology zich ontwikkelt te onderzoeken en zo bij te dragen aan en respect te hebben voor de diversiteit van geloof.

Zoals Cornejo en Pérez benadrukten, is taal belangrijk als het gaat om inclusie. En inclusieve participatie en vrijheid van geweten en geloof in de kern openen de deur naar meer wederzijds begrip tussen alle mensen en dus naar een effectiever team om van deze wereld een betere wereld te maken.

ScientologyEU Newsroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *